Burn-out
Bij een burn-out ben je letterlijk opgebrand. Je bent al grenzen overgaan zonder te luisteren naar signalen van het lichaam. Wellicht heb je signalen wel opgemerkt, maar waren andere zaken belangrijker. Zoals het halen van targets, behalen van deadlines, het gezin of voldoen aan een perfect plaatje. Burn-out is veelvoorkomend. Zelfs op jeugdige leeftijd zoals bij studenten. Niet zo gek in een wereld met social media, continu piepende telefoons en waarin we zoveel moeten.
Wat is een burn-out
Vroeger noemde we het overspannen, nu is het burn-out. Het komt op hetzelfde neer: je lichaam en geest zijn uitgeput door stress en overbelasting. Hierdoor ben je zo vermoeid dat het normaal functioneren in de weg staat. Er ontstaan slaapproblemen, je hebt moeite met concentratie, je bent futloos en maakt veel fouten. Je weerstand verslechtert, je hebt vaak hoofdpijn en kunt hartkloppingen krijgen. Het is een greep uit de symptomen. Nu lijkt het logisch om maar in bed te blijven liggen. Echter helpt een actieve aanpak tot sneller resultaat.
Ontstaan burn-out
De oorzaken van burn-out zijn divers. Continue overbelasting is een belangrijke. Kort gezegd, lange tijd meer hooi op je vork nemen dan je aankunt. Lange werkdagen, een overvolle agenda met afspraken en een druk privéprogramma. Als je geen tijd neemt om je lichaam en geest tot rust te brengen, raakt het overspannen. Ook een langdurige vervelende situatie kan leiden tot overspannenheid: financiële zorgen, problemen in de relationele sfeer of een stressvolle werksituatie. Ook een ingrijpende gebeurtenis, zoals een overlijden, ernstige ziekte of ontslag kan tot een burn-out leiden. De één is gevoeliger voor stress dan de ander. De manier waarop je omgaat met stress maakt of je een burn-out krijgt. Bovendien hebben bepaalde persoonskenmerken invloed. Bijvoorbeeld als je moeite hebt met grenzen te stellen, perfectionisme, ambitie of introvertheid.
Werkwijze
Een burn-out is verschrikkelijk. Ik kan het weten, want het is mij zelf ook overkomen. Toch kijk ik er positief op terug. Het heeft me doen besluiten om coach te worden. Het herstellen van een burn-out begint met het nemen van rust. Acceptatie van de situatie is een eerste sap naar genezing. Samen gaan we opnieuw structuur aanbrengen in je leven. Zoals gezegd, alleen maar op de bank liggen en zappen helpt niet. Daarna gaan we kijken wat ervoor gezorgd heeft, dat je opgebrand bent. Doe je nog wel de dingen waar je energie van krijgt? We gaan keuzes maken om weer lucht te krijgen. Het tempo bepaal jij. Maak je energie voor een gesprek?
Voordelen
- Meer inzicht
- Herstel burn-out
- Nieuwe energie
- Meer levensvreugde
- Beter toekomstperspectief